Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hasičský výlet 2018

Letošní termín hasičského výletu připadl na předposlední zářijový víkend. Přes noc se prudce ochladilo a my vyráželi do sychravého sobotního rána. Odjezd byl již v 6:30hodin, takže v autobuse zpočátku všichni ještě dospávali noc nebo tiše odpočívali. Na benzínce ve Vysokém Mýtě jsme se zastavili na ranní kávu, protáhli si kosti a vyrazili do prvního cíle naší cesty – Archeoskanzenu v Nasavrkách. Zde jsme se hned po příjezdu rozdělili na dvě skupinky a vydali se na prohlídku keltské vesničky. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí o historii Keltů na našem území, jejich běžném životě i zvycích. Měli jsme možnost ochutnat placky pečené na ohni nebo čerstvý jablečný mošt. Vše vyvrcholilo závěrečnou bitvou s luky a šípy, na kterou budou naši bojovníci ještě dlouho vzpomínat nejen díky utrženým modřinám. Před polednem jsme se vydali na přejezd do Kladrub nad Labem, a jelikož už se začínaly ozývat naše hladové žaludky, první jsme navštívili jídelnu, kde jsme měli předem vyjednaný společný oběd. Následovala volná chvilka pro rozchod, který mohl každý využít jinak. Někteří navštívili hostinec v areálu hřebčína, aby si po sytém obědě dali odpolední kávu, jiní vyrazili na obhlídku vodárenské věže, která nyní slouží jako rozhledna. Ve 14hodin jsme již čekali na značkách zvědaví na prohlídku národního hřebčína. Jako první jsme navštívili Postrojovnu. Jak už název vypovídá, k vidění zde byly krásné naleštěné postroje, ale především velkolepé modely osmispřeží a šestispřeží v životní velikosti. Poté, co jsme si řekli něco o historii hřebčína a zdejšího chovu koní, nahlédli jsme i do Kočárovny. Sbírka byla sice menšího rozsahu a některé vzácné kočáry byly odvezeny na probíhající akci v Lysé nad Labem, přesto ale bylo na co se dívat a my si mohli prohlédnout například kočár, který se objevil v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Nakonec nám bylo umožněno nahlédnout do stájí, kde jsou umístěni plemenní hřebci nebo klisny s hříbaty. Večeři jsme měli naplánovanou v Pivovaru Dašice, kam jsme dorazili před 18hodinou. Ochutnali jsme místní pivní speciály a absolvovali krátkou exkurzi v minipivovaru. Poté jsme se vrátili ke stolu a pochutnali si na pivovarském guláši s bramboráčky. Domů jsme se vydali příjemně unavení a ještě před půlnocí zalehli do peřin.

Fotodokumentace z celého dne ZDE

Back to top

Skip to content