Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

2012 – Loučení s létem

Loučení s létem je tradičně poslední akcí pořádanou pro veřejnost. Ještě nás sice čeká ukončení sezóny, ale to už je určeno pouze pro členy sboru a jejich rodinné příslušníky. Začínalo se jako vždy od 15 hodin soutěžemi pro děti, které si už po několik let berou na starosti členky bývalého soutěžního družstva, protože se Loučení kryje se závody VCÚ v Brandýse nad Orlicí a obě současná soutěžní družstva jsou odjetá právě na této soutěži, neboť při bodovacím systému ligy si nemohou dovolit žádnou soutěž vynechat. Pro naše nejmenší bylo přichystáno spoustu soutěží, za jejichž splnění vyhrávaly sladkosti. Střílelo se ze vzduchovky, soupeřilo ve slalomu na skákacím míče doplněném o plnění plastové lahve vodou pomocí kelímků, lovily se ryby, v hasičských helmách se pomocí vodních pistolí sestříkávaly pet lahve, … Na závěr si děti mohly zastříkat z hasičské hadice, nebo se v různých skupinkách, postupně i za pomoci rodičů přetahovaly lanem. Po celé odpoledne je také Pavla Cinková vozila na „skorozávodním“ koni. Od 17 hodin byl naplánován začátek soutěží pro dospělé. Ovšem tak jak už je tomu zvykem, opět se začínalo později. Letos však ne proto, že bylo nahlášeno málo družstev, ale soutěžní družstva, která ještě během soutěže v Brandýse připravovala některé rekvizity se ze závodů vrátila později, než se předpokládalo. Do srandasoutěží se nakonec nahlásilo rekordních 10 týmů, které mezi sebou soupeřily o pohár stratosty.

První soutěž:

Ta spočívala v pěti štafetových úsecích. Na prvním z nich musel ujít první závodník část dráhy na sudu, zbytek dráhy do konce doběhl, otočil se a při cestě zpět v pozici ležmo musel metrovým brčkem vypít točené pivo, poté se vrátil zpět na start a předal štafetu dalšímu ze závodníků. Ten si vybral jeden ze čtyř zbývajících nápojů (lahvové pivo, 0,5 l kofoly, velkou kapku a nebo tuplák piva). Po jeho vypití se pětkrát otočil okolo kolíku a dále běžel k připravené čáře, kde ležela nachystaná smotaná hadice, jejímž rozkulením se snažil shodit co nejvíce kuželek (za každou shozenou se odečítalo 5 s z dosaženého celkového času). Po jejím rozkulením doběhl na konec dráhy, kde se otočil, a za krk si dal dvě pet lahve naplněné vodou, přivázané na tyčce a bez pomoci rukou jejich spadnutí musel doběhnout zpět do prostorou startu, kde předal štafetu třetímu závodníkovi. Ten opět vypil jeden z nápojů a během pozpátku se dostal k připravenému špalku do kterého musel zatlouci hřebík. Ztíženo to měl tím, že před každým úhozem kladívka na hlavičku hřebíčku se musel otočit dokola. Když hřebík zatloukl, pokračoval na konec dráhy, odkud se opět vracel s lahvemi za krkem. Čtvrtý závodník po vypití svého nápoje uchopil do ruky připravený kbelík s vodou a běžel s ním k čáře, odkud se jejím vyšplíchnutím snažil shodit co nejvíce plastových lahví (za sražené lahve se opět odečítal čas). Poté pokračoval na konec dráhy a vracel se zpět s lahvemi za krkem. Poslední ze závodníků vypil poslední nápoj a vzal do rukou hliníkový pivní sud se kterým musel proběhnou svůj úsek dráhy. Po cestě na něho čekaly dvě překážky na přeskočení a dvě na podlezení. Čas se zastavil, když se závodník vrátil zpět do prostoru startu.

Druhá soutěž:

Po zaznění povelu start si každý ze závodníků oblékl hasičskou helmu a hasičský pásek. Když byli všichni oblečeni, musel každý člen družstva sníst bez pomoci rukou ½ krajíce chleba namazaného marmeládou. Poté co dojedl poslední (jedli všichni zároveň) muselo družstvo sestříknout 5 plastových lahví pomocí berlovky, takže někdo sestříkaval, někdo pumpoval a ostatní nosili vodu z kádě. Po shození poslední lahve musel libovolný člen družstva pro ukončení soutěže vytáhnout pusou bez pomoci rukou pětikorunu z talíře plného šlehačky. Jakmile byla pětikoruna venku, čas se zastavil.

A jak si družstva se záludnými soutěžemi z dílny Lenky Žabkové poradila?

1.místo : OBHÁJCI – výsledný čas: 4:37:19

Mirka Šilarová, Petr Jirásek, Lukáš Marek, Josef Šebrle a Míra Šebrle

2.místo : ATLETI – výsledný čas: 5:35:15

Eva Cinková, Kristýna Holečková, Bohuslav Cink ml., Bohuslav Cink st. a

3.místo : HORNÍ ČERMNÁ – výsledný čas: 5:46:04

Monika Kroulíková, Eva Suldovská, Pavel Suldovský,

4.místo : GRILÁCI – výsledný čas: 5:55:22

Lenka , Pavla Tovtíková, Jirka Dvořák, Jarda Ježek a Jarda Šebrle

5.místo: ŽABÁCI – výsledný čas: 5:58:82

Radka Marková, Maruška Plašilová, Lenka Žabková, Tomáš Borovský a Michal Marek

6.místo: JELENI – výsledný čas: 5:59:66

Růža Kvapilová, Rosťa Dušek, Lukáš Jelínek, Martin Jelínek a Jarda Šmika

7.místo: STS CHVOJKOVICE BROD – výsledný čas: 6:10:77

Martina Jirásková, Lucka Mačátová, Vláďa Čajnák, Vojta Čajnák a Josef Kozel

8.místo: VO NIC NEJDE – výsledný čas: 6:19:59

9.místo: NEPOMUKY ACH JO! – výsledný čas: 7:19:62

10.místo: TISOVSKÁ GRUPA – výsledný čas: 8:38:00

Po slavnostním vyhlášení výsledků následovala ještě soutěž v hodu sudem, kterou má již také tradičně pod palcem Jirka Dvořák. Zúčastnilo se jí celkem  mužů a ženy. K tomu vyhrávala kapala Morybundus band, kterou později vystřídala rockotéka a pařilo se až do ranních hodin. Počasí bylo oproti loňskému roku krásné a akce se vydařila.

Výsledky hodu sudem:

MUŽI – účast 16                                                ŽENY – účast 15

1.místo: Dvořák Jiří – 22,94 m                          1.místo: Elnerová Mirka – 15,45 m

2.místo: Polanský David – 21,31 m                  2.místo: Šebrlová Hana – 14,30 m

3.místo: Šebrle Míra – 21,17 m                          3.místo: Holečková Kristýna – 13,73 m

Fotky najdete na: http://hasiciht.rajce.idnes.cz/2012_-_Louceni_s_letem

Back to top

Skip to content